12 aha! i tiden

1766

Makten i Sverige fifflar, ljuger och censurerar så mycket att riksdagen hämnas: en revolution i öppenhet. Hurra för vår unika, svenska tryck- frihetsförordning!

1895

Bröderna Lumière sågar sin egen uppfinning: att sitta tillsammans och kolla på film? Boring. Bara 110 år kvar till youtube.

projektor

1921

Det första moderna decenniet: massproduktion, masskonsumtion och en het annonsmarknad. En mormon kommer i stämning under höskörden och fantiserar fram tv-tekniken. Gud hör bön. Ibland.
bonde

1955

Steve Jobs föds. Bill Gates föds. Tajming är allt.

1969

TV 2 startar och SVT skapar den vita pilen, som blinkar i rutan när den andra kanalen byter program. Den offentliga omsorgens höjdpunkt. I dag klarar tittaren 150 kanaler. Utan pil.

1970

Tekniklyft med rulloffsetpressar och trumscannrar. Äntligen färgbilder även inne i tidningen. Vad som dominerar? Porr och pop förstås, vad trodde du?
popochpiff

1989

En italiensk och en tysk journalist ställer en fråga till den östtyska politbyrån: ”När?”. Det chockade svaret blir ”NU”. Muren faller och det kommunistiska östblocket pulveriseras.
politbyran

1997

Kommunikations- minister Ines Uusmann (S) tänker efter: ”Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid. Vad är det bra för?”

1999

För första gången gör en bloggare ett scoop. Matt Drudge hinner före journalis- terna och omvandlar presi- dentens och praktikantens finstämda stunder i Ovala rummet till en världsnyhet.

2001

Det är inte alltid bäst att vara först. Efter drömstarten gick det sämre för Napster: ”Fildelningssajt stäms av 17 skivbolag – samtidigt”. I dag lever Apple, Pandora och Spotify gott på en lysande musikidé.

2010

Mediemagnaten Rupert Murdoch är van vid framgångar. Tror benhårt på läsplattor och satsar 200 miljoner på en pek-exklusiv tidning. 100 journalister sätts i arbete. Premiär för The Murdoch Fiasco.

2013

Förra veckan sågs en person på Stockholms tunnelbana utan smartphone.
tunnelbana

Skriv ett svar